Endodonci

Endodoncia është një procedurë moderne dhe avangarde për trajtimin e kariesit, një trajtim i shpejtë dhe pa dhimbje që ju lejon të ruani funksionalitetin e dhëmbëve.

trattamento-endodonzia-e1539424357583

Çfarë është Endodoncia?

Shkaqet, simptomat dhe mjekimi

Endodoncia është një degë e stomatologjisë që studion dhe ndërhyn në indet më të brendshme të dhëmbëve, duke u marrë me trajtimin e patologjive shoqëruese. Trajtimi endodontik, i quajtur ndryshe terapia ose kanalizimi i kanalit të rrënjës, konsiston në heqjen e indeve të brendshme të dhëmbit që janë dëmtuar nga trauma ose kariesi: qëllimi është shpëtimi i dhëmbit duke shmangur nxjerrjen e tij.

Endodoncia dhe devitalizimi: janë e njëjta gjë?

Endodontika quhet edhe devitalizim, jo ​​plotësisht korrekt: në realitet kur një dhëmb i nënshtrohet trajtimit endodontik nuk "devitalizohet" në kuptimin e ngushtë të termit, sepse ndryshe nga sa sugjeron termi, rrënjët e një dhëmbi të devitalizuar mbeten. krejtësisht i gjallë dhe vital. Për këtë arsye termi devitalizim, i përdorur për të treguar terapi endodontike, është i papërshtatshëm; më e saktë është të flitet për terapinë e kanalit rrënjësor ose kanalizimin, terma që i referohen kanaleve rrënjësore brenda të cilave ndërhyn endodoncia.

Si vepron endodoncia?

Trajtimi modern endodontik lejon që, falë zgjidhjeve teknologjike shumë inovative, shumë të ndryshme nga ato të praktikuara në të kaluarën, të cilat ishin të dëmshme dhe madje të rrezikshme për trupin, të eliminojnë infeksionin e shkaktuar nga kariesi duke hequr pulpën e dëmtuar dentare, por pa prekur shtresën vitale më të thellë se rrënja e dhëmbit, e cila për këtë arsye mbetet e gjallë.

Nëse dhëmbi do të kishte vdekur, trupi do të kryente një proces resorbimi të indeve; Në sajë të endodoncisë, nga ana tjetër, është e mundur të ruhet ndjeshmëria dhe funksionaliteti gjatë përtypjes së një dhëmbi të dëmtuar rëndë nga kariesi, duke shmangur kështu nxjerrjen e dhëmbit.

Terapia moderne e kanalit të rrënjës ju lejon të hiqni të gjithë pulpën e dëmtuar të dhëmbëve, pas së cilës endodonciumi formësohet, pastrohet dhe mbushet me kujdes: në fund të kësaj procedure, dhëmbi ruan vitalitetin e tij, por ndalon së dhënëni dhimbjen karakteristike të shkaktuar nga një proces kariogjenik.

Endodoncia: kur është e nevojshme?

Një trajtim endodontik është i nevojshëm kur, për shkak të një kariesi shumë të thellë ose një traume dentare, indet e brendshme të dhëmbit janë komprometuar deri në atë pikë sa një mbushje ose rindërtim i thjeshtë nuk është në gjendje t'i shërojë ato: prandaj është e nevojshme një terapi e kanalit të rrënjës. , e cila heq shtresën më të brendshme të pulpës dentare, duke depërtuar edhe në kanalet rrënjësore të dhëmbit, pa ndikuar siç thamë në vitalitetin e tij.

Simptomat e prishjes së dhëmbëve janë përgjithësisht ndjeshmëria ndaj nxehtësisë dhe të ftohtit dhe dhimbja në dhëmb.

unnamed

Si kryhet mjekimi?

Fazat e trajtimit endodontik

Trajtimi endodontik zhvillohet në një disa fazash:

  • Anestezia lokale, e nevojshme për të neutralizuar dhimbjen që pacienti tashmë ndjen në dhëmbin e infektuar, por edhe për të parandaluar dhimbjen që mund të shkaktohen nga heqja e indeve dentare e cila, siç thamë, në rastin e endodoncisë është shumë e thellë;
  • Izolimi i dhembit nepermjet nje "rubber dam", nje flete lateksi shume e holle qe ka si qellim te mbaje dhembin qe do te trajtohet ndaras nga ato fqinje;
  • Qasja në dhomën e pulpës, identifikimi i kanaleve të rrënjës dhe thellësia e tyre përmes xhamave zmadhues dhe radiografive;
  • Heqja e pulpës dentare të infektuar dhe të kontaminuar me baktere;
  • Mbyllja e kanaleve të rrënjës duke përdorur materiale të teknologjisë së lartë;
  • Rindërtimi i kurorës së dhëmbëve Radiografia pasuese për të konstatuar rezultatet e terapisë dhe për të zgjedhur përfundimisht krijimin e një proteze fikse për të mbrojtur dhëmbin e trajtuar.

Rezultatet e endodoncisë

Një trajtim i mirë endodontik synon të eliminojë infeksionin e shkaktuar nga kariesi për të rikthyer shëndetin e dhëmbit i cili pasi të rindërtohet, do të vazhdojë të kryejë të njëjtat funksione si një dhëmb i paprekur.

Një trajtim endodontik i kryer në mënyrë korrekte ka një përqindje shumë të lartë suksesi, e cila megjithatë është më e ulët në rastet e ritrajtimit endodontik, pra kur terapia e parë e kanalit rrënjë ishte e pasuksesshme për shkak të një gabimi ose vështirësish në ekzekutim që lidhen me një anatominë komplekse të dhëmbit.

Endodoncia: kohëzgjatja dhe dhimbja

Trajtimi endodontik ka një kohëzgjatje të ndryshueshme në varësi të dhëmbit që do të trajtohet: molarët, për shembull, kërkojnë më shumë kohë se dhëmbët e tjerë për t'u trajtuar; megjithatë, është një procedurë e shpejtë dhe pa dhimbje. Në fakt, endodoncia bëhet me anestezi lokale; pacienti mund të përjetojë një gjendje dhimbjeje pas trajtimit. Në rastet e ndjeshmërisë së veçantë, rrënja mund të dhemb edhe pas trajtimit, kur efekti i anestezisë përfundon: në këtë rast dhimbja mund të kundërveprohet në mënyrë efektive me një analgjezik.

Edhe më e rrallë është mundësia që pas terapisë së kanalit të rrënjës të zhvillohet një absces, për shkak të kalimit të baktereve në zonën përreth rrënjës dentare; në këtë rast dhimbja dhe ënjtja do të kundërshtohen me terapi antibiotike. Megjithatë, ky eventualitet nuk ndikon në suksesin e trajtimit.